Skellefteföretaget Xore Har fått nya medinvesterare - Ska satsa Internationellt.

Fyra miljoner ska satsas i Xore för att företaget som utvecklar mätsystem för gruvor ska ta sig ut på den internationella marknaden. Först och främst ska man satsa på Norden och Sydamerika.

 Företaget bildades 2011 och valde att spinna vidare på ett system som Boliden utvecklat under 30 år som går ut på att man kan överblicka metallinnehållet i den slurry som används för att anrika malmen som utvinns ur gruvorna.

– En av mina medgrundare Lars-Eric Carlsson hade jobbat för Boliden i 30 år och varit med och utvecklat systemet. Den andra medgrundaren Walter Rönnblom hade jobbat för Boliden från slutet av 80-talet till början av 90-talet. Så när Boliden sökte ett nytt hem för produktionen så valde vi att starta förtaget, säger Mikael Normark, vd.

Med hjälp av röntgenteknik tillsammans med ett mjukvarusystem som Xore har utvecklat kan mätdata från slurryn analyseras i realtid med stor precision. Det gör att en operatör kan upptäcka viktiga förändringar i gruvmaterialet på en dataskärm medan det sker.

– Sedan vi startade har vi haft serviceavtal med Boliden som har hållit oss upptagna, och så har vi byggt nya analysatorer. Nu har vi fått nya medinvesterare och nytt kapital som gör att vi kan satsa på en internationell marknad, säger Mikael Normark.

Partnerinvest norr och Ackra invest AB har gått in med totalt fyra miljoner som medinvesterare i företaget.

– Sverige är en stor gruvnation, men ändå litet i världen. Det är det här vi vill och det vi har längtat efter. Vi har planerat för det, men inte haft medlen. Det är väldigt roligt att få möjligheten att jobba i en snabbare takt, säger Mikael Normark.

Först och främst ska företaget satsa på Norden och Sydamerika.

– I Norden och Europa kan vi sälja själva, men i Sydamerika behöver vi hitta en partner som kan sälja åt oss. Men det är ju bra att ha Boliden som referens när vi får en ny kund. De har bra anseende internationellt. Deras produktion ligger i framkant i hela världen, säger han.

 

 

 

Last modified on 2015-09-28 13:30

Om oss

Ackra Invest AB är ett regionalt riskkapitalbolag.

Vi verkar i Norrland, företrädesvis i Väster- och Norrbotten. Read more...

Investeringspolicy

Minsta investering: 1 MSEK
Max investering i enskilt företag: 8 MSEK
Ägarandel*: min 10 %, max 49 %
Engagemangstid: upp till 7år
Gärna saminvestering med andra, helst med jämbördiga
Inga lån. Read more...

Kontakta oss

  • Adress: Expolaris Center Bäckgatan 1 931 78 Skellefteå.
  • Tel: +(46) 70 509 75 71
  • Email: info@ackrainvest.se
Du är här: Nyheter Skellefteföretaget Xore Har fått nya medinvesterare - Ska satsa Internationellt.