XORE

 Exakt koll på metaller ska bli en svensk exportsuccé inom gruvnäring  

För ett anrikningsverk är det ytterst viktigt att överblicka kvalitén på metallinnehållet i den slurry som används för att anrika malmen. Inte minst för att kunna optimera utvinningen. Skellefteåföretaget Xore har utvecklat vidare ett system som Boliden använt under många år. Partnerinvest Norr och Ackra Invest går nu in som delägare för att möjliggöra Xores internationella expansion.

Med hjälp av röntgenteknik i kombination med ett mjukvarusystem som Xore har utvecklat analyseras mätdata från processen med stor precision i realtid. Det här görs för att säkerställa kvalitén och övervaka metallinnehållet i de prover som löpande tas ur processen. På en dataskärm kan en operatör i realtid upptäcka minsta förändring av dessa viktiga parametrar i gruvmaterialet. Mätsystemet är konfigurerbart och kan optimeras beroende på malminnehållet.

Boliden viktig referens

Tekniken i Xores produkter, Boxray 24 och Boxray Compact, är välbeprövad och har utvecklats inom Boliden under 30 år.

 

–Det finns en fantastisk styrka i kombinationen av en avknoppning från världsledande Boliden till regionala erfarna entreprenörer som vidareutvecklat och förfinat tekniken för att nu satsa internationellt, säger Marcus Isaksson, Investment Manager på Partnerinvest Norr. Den totala investeringen i Xore AB är på 4 miljoner kronor och förutom Partnerinvest Norr är också Ackra Invest AB med som medinvesterare.

Det faktum att Boliden har använt tekniken framgångsrikt under många år kan bli en viktig draghjälp inför en internationell lansering:

– Boliden är ett starkt och respekterat varumärke inom gruvnäringen över hela världen. Det är naturligtvis en bra referens för oss när vi nu på allvar ska lansera våra produkter internationellt, säger Mikael Normark, vd på Xore.

Tillsammans med sina kollegor Walter Rönnblom och Lars-Eric Carlsson grundade han företaget 2011.

För ytterligare information kontakta:  

Mikael Normark, vd Xore, tel +46 73 801 63 53 Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen  

 

 

Om oss

Ackra Invest AB är ett regionalt riskkapitalbolag.

Vi verkar i Norrland, företrädesvis i Väster- och Norrbotten. Read more...

Investeringspolicy

Minsta investering: 1 MSEK
Max investering i enskilt företag: 8 MSEK
Ägarandel*: min 10 %, max 49 %
Engagemangstid: upp till 7år
Gärna saminvestering med andra, helst med jämbördiga
Inga lån. Read more...

Kontakta oss

  • Adress: Expolaris Center Bäckgatan 1 931 78 Skellefteå.
  • Tel: +(46) 70 509 75 71
  • Email: info@ackrainvest.se
Du är här: Portföljen XORE