Satsar mångmiljonbelopp i Acraägt bolag

  • PDF

Satsar mångmiljonbelopp i Acraägt bolag

Nyheter. Ekström Invest och Partnerinvest Övre Norrland går nu in med 20 miljoner kronor i Umeåföretaget COS Systems.
– Vi är jätteglada. Investeringen innebär att det tillförs både kapital och kompetens som är viktiga för oss för att ta nästa steg, säger Peter Lidström, vd på COS.

Partnerinvest och Ekström Invest har haft ögonen på COS Systems ända sedan bolaget startade 2011. De senaste månaderna har diskussionerna intensifierats och nu är parterna i mål. På onsdagen skrevs alla avtal.
– Vi har gått i mål, men egentligen är det mer en start, säger Peter Lidström.

Avtalet innebär att Partnerinvest och Ekström Invest går in med hälften av investeringen var. Totalt handlar det om 20 miljoner kronor som ska satsas i steg.
– I inledningsskedet går vi tillsammans in med sex miljoner. Därefter kan vi putta in pengar i bolaget vid behov, säger Gunnar Ekström, styrelseordförande i Ekström Invest.

Från Ekström Invests sida ska man även arbeta operativt i COS, som bollplank åt vd:n i utvecklingsfrågor och då det gäller internationella affärer.
– Så jobbar vi alltid i våra investeringar, vi hjälper till att bygga upp bolagen, säger Sofia Ekström, vd för Ekström Invest.

COS Systems startade som en avknoppning från UDK, Umeå Datakonsulter, och utvecklar och erbjuder lösningar för bredbandsoperatörer och nätägare. Bolaget har två stora produkter. Den första är COS Service Zones, som är ett planeringsverktyg för aktörer som vill gräva fibernät. Med hjälp av Service Zones kan aktörerna samla in kundefterfrågan och förhandsanmälningar, och därmed få möjlighet att bygga fiber där efterfrågan är som störst.
– Den här produkten har blivit en stor framgång i USA där ett 20-tal nya kunder har tillkommit enbart under 2015. Hittills har vi framför allt fokuserat på att utveckla och lansera våra produkter, men nu har försäljningen verkligen accelererat på allvar, säger Peter Lidström.

Den andra produkten heter COS Business Engine och är ett affärssystem för nätägare och operatörer i fibernät. Lösningen innehåller självbetjäningsportaler för både kunder och tjänsteleverantörer som innebär att slutkunder själva kan beställa internet-, tv- och telefonitjänster som sedan automatiskt kopplas in på ett ögonblick. COS Systems kunder använder COS Business Engine för att hantera öppna nät i över 100 kommuner i Sverige och nu finns även kunder i Afrika och Nordamerika.
– COS har fått flera riktigt stora företag som kunder världen över och vi ser en stor potential i bolaget, säger Gunnar Ekström.
– Det har verkligen börjat lossna för COS nu och det är jättekul att se. Vi ser stora möjligheter för dem att växa, säger Ingela Lidström på Partnerinvest.
Sverige ligger långt fram då det gäller fiber, men i övriga världen sker nu en snabb utbyggnad – och bredbandsnät som är öppna för flera tjänsteleverantörer får snabbt genomslag.
– Vi har ett försprång på marknaden och det måste vi förvalta. Vi är bara sjutton personer som jobbar med det här och vi måste välja var vi ska lägga krutet. Det är viktigt att vårda våra kunder, säger Peter Lidström.
Investeringen innebär i nutid inga förändringar för COS, utan arbetet ska fortgå enligt plan. Dock planerar företaget en etablering av ett säljkontor i USA i framtiden.
– Med tanke på hur stor USA-marknaden är och hur efterfrågade våra produkter är där så måste vi ha eget folk på plats, säger Peter Lidström.

COS Systems har uppmärksammats av såväl internationella branschanalytiker och hårdvaruleverantörer som systemleverantörer på marknaden.

COS ägs även av Ackra Invest.

ELIN OLSSON/AFFÄRSLIV24

 

Senast uppdaterad 2015-12-03 13:07

Om oss

Ackra Invest AB är ett regionalt riskkapitalbolag.

Vi verkar i Norrland, företrädesvis i Väster- och Norrbotten. Read more...

Investeringspolicy

Minsta investering: 1 MSEK
Max investering i enskilt företag: 8 MSEK
Ägarandel*: min 10 %, max 49 %
Engagemangstid: upp till 7år
Gärna saminvestering med andra, helst med jämbördiga
Inga lån. Read more...

Kontakta oss

  • Adress: Expolaris Center Bäckgatan 1 931 78 Skellefteå.
  • Tel: +(46) 70 509 75 71
  • Email: info@ackrainvest.se
Du är här: Nyheter Nyheter från Ackra Invest Satsar mångmiljonbelopp i Acraägt bolag